• 🚚 FREE Shipping with min. spend RM100 only *West Msia
  • 👋 New to COCOLAB? Get 10% OFF when you sign up! SHOP NOW!
  • Keto8 Bulletproof Tea First Trial Promo! ⚡️ Get RM5 OFF with code KETO8TEASATU
icon-search
icon-search

Apa Yang Berlaku Semasa Berpuasa?

Apa Yang Berlaku Semasa Berpuasa?

APA YANG BERLAKU SEMASA BERPUASA?

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 Tubuh manusia mampu melakukan banyak fungsi. Ia mampu menggunakan oksigen untuk bernafas, membezakan cahaya untuk membolehkan kita melihat, dan mengepam darah ke seluruh badan kita. Di sini, kami melihat kerja dalaman badan anda, terutamanya apabila badan anda berpuasa.

 

Umat-umat Islam di seluruh dunia melalui proses ini tanggal musim Ramadan dan menunaikan ibadah puasa itu bukan sahaja penuh memberkati tetapi ia juga amat cekap untuk menyahtoksik badan anda.

 

Untuk rujukan yang lebih mudah, mari kita andaikan bahawa waktu makan malam adalah 7:30 malam dan ia mengambil masa kira-kira 1.5 jam untuk benar-benar selesai dengan makan malam (untuk edisi masa Ramadan, sila skrol ke bawah). Sememangnya, jam dan tempoh masa mungkin berbeza bergantung pada jenis badan anda, diet dan gaya hidup anda. Ayuh kita tengok di bawah!


(for the English version of this post, please click this link)

 

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 

9PM : Anda baru sahaja selesai makan malam dan badan anda mula memecahkan setiap komponen makan malam kepada tenaga. Sebahagian daripada tenaga ini disimpan di dalam hati sebagai (1) Glikogen. Glikogen adalah satu tali glukosa yang boleh diakses dengan mudah kemudian. Sebarang kalori atau makanan yang diambil secara berlebihan akan disimpan sebagai (2) Lemak dalam bentuk trigliserida. 3 molekul trigliserida dan 1 molekul gliserol membentukkan trigliserida.


 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 

9PM – 5AM : Untuk 8 jam seterusnya, badan anda mengedarkan tenaga melalui aliran darah ke tempat yang memerlukannya seperti sel, otot dan organ. Dalam 8 jam ini anda hanya menggunakan tenaga yang dipecahkan lebih awal tadi daripada makan malam. Tetapi lama-kelamaan juga, dalam proses memenuhi tenaga keperluan badan anda, tenaga ini pun akan habis.

 

5AM – 9AM : Setelah tenaga ini dihabiskan, badan anda mula menggunakan stor Glikogen anda untuk 4 jam seterusnya. Glikogen yang disimpan dalam hati anda bertukar menjadi glukosa dan dilepaskan satu molekul per satu molekul ke dalam aliran darah anda. Ini memastikan tahap gula darah anda normal.

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 

9 AM : Bangun tidur! Anda kini berpuasa selama 12 jam. Badan anda telah menghabiskan sepenuhnya tenaga dan simpanan Glikogen daripada makan malam. Ini adalah saat hormon kelaparan anda "Ghrelin" memcetuskan isyarat untuk  "Pergi cari makan". Sementara itu, badan anda tidak membuang masa langsung dan lekas mencari tenaga dalam Gudang Lemak anda.

 

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF bakar lemak

 

 

9AM – 11AM : Lemak atau Trigliserida dipecahkan kepada 3 molekul Asid Lemak dan 1 Gliserol dan ia diedarkan ke seluruh badan anda. Dari sel anda ke organ anda, setiap bahagian badan anda menerima dos tenaga yang mencukupi dan dikekalkan gembira.

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 

11AM : Semua tempat kecuali otak anda. Sudah sampai 14 jam berpuasa dan Asid Lemak diedarkan dengan baik, tetapi satu-satunya tempat yang tidak akan menerima ini adalah otak anda. Saiz Asid Lemak adalah terlalu besar untuk memasuki sempadan darah-otak anda.

 

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF ketosis ketone

 

Oleh kerana Asid Lemak ini terlalu besar untuk digunakan oleh otak, ia dihantar balik ke hati di mana ia boleh dicincang untuk menjadi saiz tenaga yang lebih kecil yang dipanggil Keton. Proses ini dipanggil Ketosis. Jenis tenaga ini dihasilkan dalam kuantiti yang lebih besar semakin lama anda berpuasa, jadi anda boleh bermula dengan ketosis ringan pada permulaannya dan berkembang ke ketosis berat atau intensif semakin lama anda berpuasa. Badan anda akan terus menggunakan simpanan lemak anda untuk mendapatkan "bahan ramuan" yang diperlukan oleh hati anda untuk membuatnya.

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF ketosis ketone

 

11AM – 2PM : Otak anda dengan senang hati membenarkan keton masuk dan menggunakannya dengan lebih cekap berbanding dengan glukosa. Ini adalah kerana lebih banyak Adenosine Triphosphate, ATP (tenaga yang menjalankan aktiviti selular anda) akan dihasilkan dengan Keton berbanding dengan Glukosa. Bukan sahaja otak anda bermanfaat daripada keton pantas ini, seluruh badan anda juga mula menggunakannya. Penggunaan keton ini bukan sahaja mengecas badan anda tetapi badan anda juga boleh menjalani proses membuang sisa-sisa toksik yang dipanggil “Autophagy”. Proses ini terhasil apabila badan anda mengalami tekanan puasa. Badan anda kini menggunakan bahan api keton dan anda akan sudah berpuasa kira-kira 16-17 jam.

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF buka puasa

 

2PM : Akhirnya, anda membuka puasa sekitar pukul 2 dan baru sahaja selesai berpuasa selama 17 jam. Ini juga menamatkan kitaran puasa anda dan saluran penghadaman anda dibuka semula untuk operasi. Untuk sepanjang hari sehingga hidangan terakhir anda, badan anda menggunakan tenaga daripada makanan yang anda makan dan tidak perlu menggunakan Simpanan Lemak anda.

*sekurang-kurangnya 14 jam berpuasa atau senaman kardio intensif membolehkan badan anda untuk “membuka” simpanan lemak tersebut.

 

 

COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF

 

Dan begitulah prosesnya berfungsi dan berulang setiap hari. Daripada penghadaman, berpuasa dan penggunaan tenaga, badan anda bekerja secara berterusan 24/7 untuk memastikan anda berfungsi secara optimum. Sudah tentu, jam dan tempoh masa yang digambarkan di sini mungkin berbeza bergantung pada jenis badan anda, diet dan gaya hidup anda. Sebagai contoh, badan anda boleh mula menggunakan simpanan glikogennya lebih awal jika anda mempunyai makanan yang lebih ringan, atau simpanan lemak anda dibuka lebih awal kerana anda pergi berjoging.

 

Tetapi yang pastinya. Badan adalah mesin yang dibina dengan baik dan ia mampu menahan tempoh kelaparan. Anggap ia sebagai tindak balas semula jadi badan anda apabila menghadapi situasi pertarungan atau penerbangan atau “fight or flight”. Jika tiada makanan masuk ke dalam sistem, badan anda memang tahu cara mencari makanan sebagai tenaga dari tempat lain.

 

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang puasa berselang atau IF (intermittent fasting), sila klik di sini.Edisi Ramadan Di Sini:


COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF edisi RamadanEdisi Asal:


COCOLAB Apa yang berlaku semasa berpuasa IF


Related productsOlder post Newer post